Madenlere üç ayrı sınıfta denetim

Madenlere üç ayrı sınıfta denetim

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, maden sahaları denetimlerini az riskli, riskli ve çok riskli olmak üzere üç sınıfa ayırdıklarını belirterek, “Az riskli gruptaki madenlerimizi yılda en az bir, riskli grupta yer alan madenlerimizi yılda en az iki ve çok riskli gruptaki madenlerimizi ise yılda en az dört kez denetliyoruz. Gerek duyulan her türlü aksiyonu da en iyi şekilde alıyoruz” dedi.

Kalaycı, 2. Maden Kurtarma Yarışması’nın açılışında yaptığı konuşmada, madencilik faaliyetlerinin var olması ile birlikte maden kurtarma fonksiyonuna olan ihtiyacın da var olduğunu ve madencilik faaliyetlerinin artmasına paralel olarak arama-kurtarma faaliyetlerinin de arttığını kaydetti. Kalaycı, teknolojinin gelişmesiyle hem ekipman hem de ekipler anlamında maksimum profesyonellik ve minimum risk noktasına erişildiğini söyledi. Madenlerin birçok yararı olduğu gibi riskleri de bulunduğunu dile getiren Kalaycı, şunları söyledi:

“Günümüzde en tehlikeli olan mesleklerden biri de madencilik. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1’i maden sektöründe çalışmasına rağmen gerçekleşen iş kazalarının yaklaşık yüzde 8.5’i maden, özellikle kömür sektöründe gerçekleşiyor. Bu oranın çok yüksek olmasının yanı sıra 2017 yılından beri madenlerde gerçekleşen iş kazalarında göze çarpan bir düşüş yaşandı.”

‘KAZANAN ÜLKEMİZ’

Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu da son yıllarda iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşması ve bilincin arttırılması yönünde önemli kararlar alındığını belirterek, “Bu etkinliğin kazananı tüm ekiplerdir, madencilik sektörüdür, ülkemizdir” dedi.