Akkuyu’da Olacak Bir Kazanın Etkisi Türkiye Sınırlarını Aşabilir.
Akkuyu’da Olacak Bir Kazanın Etkisi Türkiye Sınırlarını Aşabilir.
Viyana Üniversitesi’nin hazırladığı harita, Avrupa ve çevre ülkelerdeki herhangi bir nükleer santralde oluşacak kazada radyoaktif bulutların yayılımlarını ortaya koyuyor. Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santralin de incelendiği projeye göre, Akkuyu’da bir nükleer kaza olması halinde tüm Türkiye ve çevresi radyoaktiviteden etkileniyor.
Sezyum 137 maddesinin Akkuyu’daki olası bir kazadan iki hafta sonraki yayılımı gösteren haritada Avusturya İklim ve Enerji Fonu ve “Yeni Enerji 2010” programı tarafından desteklenen ve “Flexrisk” adı verilen proje kapsamında dünyadaki 234 nükleer santral incelendi. Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin de yer aldığı proje sunduğu haritalar, nükleer santrallerde gerçekleşecek bir kazanın risklerini gözler önüne seriyor. Viyana Üniversitesi’nin hazırladığı analiz, yayılan radyasyon içinde insana en çok zarar veren maddeler olan “sezyum 137” ve “iyodin-131″‘e göre hazırlandı.
Iyodin 131
Yüksek dozda yayıldığında kısa vadede tiroid üstünde büyük bir radyolojik etki yaratıyor. Etkisi 8 gün sonra yarıya iniyor. En önemli tehlike, tarım topraklarına ve hayvanlara geçmesi. O zaman besin zincirine karışıyor. Uzun vadede tiriod kanseri yapıyor.
Sezyum 137
Orta ve uzun vadede daha büyük radyoaktif etkileri var. Bu radyoaktivitenin etkisi radyoaktif maddelerin yoğunluğu ve dağılım alanına göre hesaplanıyor. Etkisi ancak 30 yıl sonra yarıya iniyor.
Yıllık Dozun 60 Katı Bir Ayda Alınıyor.
Akkuyu’da kurulması planlanan santralde bir kaza olması halinde ilk olarak Mersin ve çevre iller, kazadan bir hafta sonra tüm Türkiye, 15 gün sonraysa Türkiye’nin tüm koşuları, Doğu Avrupa, Kafkaslar’a kadar geniş bir bölge radyoaktif maddelerin ektisi altında kalacak. Kaza sonrasında örneğin Ankara’da yaşayan bir insan yılda alması gereken radyoaktif dozun 60 katını bir ayda alıyor.